Binnenmuren isoleren

Isoleren is eigenlijk altijd wel een goed idee. Wanneer je hiervoor kiest, zorg je er namelijk voor dat de warmte minder snel je huis verlaat. Dat heeft tot gevolg dat je minder hoeft te stoken. Je betaalt dus minder aan je energie- en gasrekening en daarnaast ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu. Wanneer je de gevel wilt gaan isoleren, heb je meerdere opties. Er kan gekozen worden voor isolatie aan de buitenmuur, maar ook isolatie van de binnenmuur komt steeds vaker voor. Maar wanneer moet je nu eigenlijk voor dat laatste kiezen? En wat zijn de voor- en nadelen? Hieronder kom je er alles over te weten!

Wanneer de binnenmuren isoleren?

Wanneer je het huis of een ander gebouw wil gaan isoleren, kijk je natuurlijk als eerste naar wat de mogelijkheden precies zijn. In vrijwel alle gevallen wordt er voor het isoleren van de binnenmuur gekozen omdat andere opties niet realistisch zijn. Spouwmuurisolatie of isolatie van de buitenmuur kan in bepaalde gevallen technisch niet kunnen. Daar zijn verschillende redenen voor te noemen. Denk bijvoorbeeld aan een hoge kostprijs, bepaalde beperkingen door andere gebouwen of een beschermde gevel. In veel gevallen wordt er voor binnenmuren isoleren gekozen wanneer een huis of ander gebouw wordt gerenoveerd of opnieuw ingericht. Het isoleren van de binnenmuren vereist immers dat de ruimte helemaal leeg is. Samenvattend kunnen we dus stellen dat binnenmuur isoleren vooral een alternatief is als de gevel aan de buitenkant om welke reden dan ook niet aangetast mag worden.

Wat zijn de voordelen?

Dat wil echter niet zeggen dat er geen voordelen zijn van binnenmuren isoleren. Die zijn er namelijk wel degelijk. Een groot voordeel is dat er in de gevel geen warmte verloren gaat, waardoor de warmte veel beter binnenskamers blijft wanneer het buiten wat kouder wordt. Een ander voordeel is dat je altijd de binnenmuren kunt isoleren. Dat is bij isoleren van buitenmuren niet het geval. Dat is namelijk niet mogelijk wanneer het bijvoorbeeld regent of als de temperatuur onder nul is. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat dit binnen geen probleem vormt. Bovendien hoef je het niet in één keer te doen en kun je het kamer voor kamer aanpakken. Bij binnenmuren isoleren heb je tot slot het voordeel dat de buitengevel zijn eigen uitstraling blijft behouden.

Wat zijn de nadelen?

Er zijn echter ook nadelen te noemen. Zorg in ieder geval dat je iemand inhuurt met verstand van zaken. Het is een complex werk aangezien er anders koudebruggen en vochtproblemen kunnen ontstaan. Het werk zelf is ook behoorlijk lastig en wanneer het klaas is moeten de binnenmuren volledig opnieuw afgewerkt worden. En vergeet ook zeker niet dat de ruimte steeds kleiner wordt wanneer je de isolatielaag aan de binnenmuur aanbrengt. Tot slot zijn er soms flink wat hobbels te nemen bij binnenmuren isoleren. Radiotoren moeten van hun plek verwijderd worden en wellicht moet je schakelmateriaal opnieuw aansluiten. Daarnaast is deze isolatie in de zomer nadelig. Het huis warmt namelijk sneller op en het afkoelen gaat een stuk langzamer.