Buitenmuren isoleren

We hoeven je waarschijnlijk niet de vele voordelen van isoleren uit te leggen. Wat niet iedereen echter weet is dat er tal van verschillende manieren van isoleren zijn. Alleen al als het over buitenmuren isoleren gaat, kunnen we onderscheid maken tussen heel veel verschillende methodes. Al deze methodes hebben in ieder geval als voordeel dat je voortaan veel beter de warmte binnen kunt houden waardoor je geld bespaart én goed bezig bent voor het milieu. Daarnaast ziet de buitenkant van je woning er in veel gevallen ook weer als nieuw uit. Wil je de buitenmuren isoleren? Hieronder bespreken we de verschillende methodes en benoemen we ook direct de prijs bij smartenergydemand!

Gevelbepleistering

Een veelgebruikte methode om de buitenmuren beter te isoleren. In veel gevallen wordt dit gebruikt bij grote of kleine renovatie projecten. Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien het een snelle methode is zonder dat er al teveel extra werk verzet moet worden. Een verbrede fundering is bijvoorbeeld niet nodig en het is ook geen probleem als de ramen al geplaatst zijn. Het is tevens de meest goedkope oplossing wanneer je het isoleren van de buitenmuren wilt uitbesteden. De prijs ligt gemiddeld op 110 euro per vierkante meter. Dit is inclusief afwerking.

Steenstrips

Een handig en innovatief systeem dat is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende steenfabrikanten en isolatiefabrikanten. Zij zagen jarenlang dat het plaatsen van een nieuwe buitenmuur helemaal niet zo effectief was. Steenstrips hebben de uitstraling en het zicht van bakstenen maar hebben technisch gezien de voordelen van gevelbepleistering. Groot voordeel is dat het snel een effectief geplaatst kan worden en dat de mooie klassieke uitstraling van bakstenen niet verloren gaat. Ook is er geen fundering nodig. Je betaalt voor deze manier van buitenmuren isoleren gemiddeld 150 euro per vierkante meter.

Houten gevelbekleding

Altijd al je huis een mooie natuurlijke uitstraling willen geven? Dat kan gelukkig met tal van verschillende houtsoorten. Veel daarvan zijn namelijk prima geschikt voor buitengebruik. Er worden in dat geval allereerst isolatieplaten geplaatst op de buitenmuur en vervolgens worden daar weer houten latten tegenaan geplaatst. Dankzij de luchtspouw tussen deze twee lagen worden ook vochtproblemen voorkomen. Voordeel van deze wijze van buitenmuren isoleren is dat je in principe geen vakman nodig hebt. Wanneer je een beetje handig bent, kun je dat namelijk gewoon zelf. De prijs ligt rond de 100 euro per vierkante meter.

Aluminium en kunststof

Er zijn echter nog veel meer materialen die gebruikt kunnen worden bij buitenmuren isoleren. Zo wordt er de laatste jaren steeds vaker gebruik gemaakt van aluminium en kunststof platen om bij buitenmuren isoleren. De werkwijze hierbij is vrijwel hetzelfde als bij de eerder besproken houten gevelbekleding. Allereerst wordt er een isolatieplaat geplaatst en daar bovenop komt vervolgens een aluminium of kunststof plaat om het geheel af te maken en een mooi strak uiterlijk te geven. Deze methode wordt overigens vooral veelvuldig gebruikt bij rechthoekige huizen. Voordeel is dat je geen dure vakman in hoeft te huren omdat je het in principe ook gewoon zelf kunt doen. De prijs ligt rond de 110 euro per vierkante meter.